Wednesday, 15 January 2014

POPKONSPIRASY EP 2013

Assalam Semua !!
Pada pagi yang boleh kata cerah jugaklah nie aku terasa nak mengulas tentang EP yang masih baru jugaklah dalam koleksi aku. Dibeli di gig Youth of Today di dewan St. John melalui adik aku(aku tak dapat join sebab komitmen koje), EP tersebut adalah rilisan daripada band POPKONSPIRASY.

Suit Up. Pop Up. Lets Pop

   Terlebih dahulu aku nak memberikan sedikit pengenalan tentang band ini, telah ditubuhkan pada tahun 2005 oleh sang vokalisnya, Putu Ceri bersama-sama dua orang rakannya, Alep dan Aeh. Selepas Alep dan Aeh meninggalkan band ini pada awal 2011, kini Popkonspirasy telah dianggotai oleh Naim selaku bassist, Roland si gitar utama, Epul di posisi drum dan Daus di bahagian trumpet. Depa yang memperjuangkan genre muzik Alt. Pop Rock juga pernah menghasilkan sebuah mini album dan ep, tapi yang aku nak ulas nie ep 2013 punyalah.

   Ok, dari segi packaging nya pada aku biasa-biasa saja, cuma menarik jugaklah dari sudut designnya yang agak 'humor' dengan tarikh luputnya, maklumat pendengaranya, logo halal & kitar semula serta logo buatan Malaysia. Juga disertakan sekeping sticker kepada para pembeli yang original aje lah ek !! heeheh.. Empat buah lagu disertakan dalam EP nie iaitu Sedar Tak Sedar, Celaru, Duniaku dan Keliru. Pada aku masa mula-mula dengar dulu ambik masa jugaklah nak hadam lagu-lagu depa nie yang semuanya berbahasa Melayu(baguih nie) tapi lama-lama dapat jugaklah aku ikut bait-bait lirik yang dinyanyikan si Putu Ceri.


  Bagi orang yang kurang arif tentang hal muzik macam aku nie persembahan muzik depa nie boleh tahanlah, dan tak mustahil boleh naik mainstream kalau mendapat peluang dan saluran yang betul. Vokal walaupun takda nyanyi pitching yang tinggi-tinggi masih sedap didengar dan permainan dari ahli band yang lain pun tak boleh disangkal.  Semua lagu dalam EP nie jenis radio-friendly, easy listening, maka sesuai untuk semua kelompok umur ya.

   Maka aku syorkan kepada pengemar muzik indie tanah air, dapatkanlah EP nie dengan harga hanya RM10 je, tak mahal, tak rugi. Tak payah nak banggakan sangat band luar sebab sekarang banyak band tempatan yang setaraf antarabangsa. Sekian.

p.s : perancangan aku sekarang adalah untuk menghadiri gig Oh Chentaku di Rainhouse Sabtu depan, nak sambar ambul Young Heart !! Harap dapatlah datang.


No comments:

Post a Comment